Página principal

Zilele Filmului Spaniol. Premii Goya de Onoare: Antonio Banderas


Descargar 11.05 Kb.
Fecha de conversión21.09.2016
Tamaño11.05 Kb.
Zilele Filmului Spaniol.

Premii Goya de Onoare: Antonio Banderas

2 - 4 noiembrie 2015, Cinema Studio

Institutul Cervantes din București, cu sprijinul Ambasadei Spaniei în România și al Academiei Spaniole de Film, în colaborare cu Uniunea Cineaștilor din România, organizează, în perioada 2 – 4 noiembrie, la Cinematograful Studio din capitală, în cadrul Zilelor Filmului Spaniol, proiecția selecției intitulata Premiile de Onoare Goya: Antonio Banderas, alcătuită din cinci lung metraje avându-l ca protagonist pe cunoscutul actor spaniol. Filmele rulează în versiune originală spaniolă cu subtitrare în limba română.

Biletele se pun învânzare la Casa de Bilete a Cinema Studio, după cum urmează: preţ întreg 12 lei, abonament: 7 lei.

Bilete se pot rezerva si online .

Programul „Premii Goya de Onoare” reprezintă o selecţie de titluri de film premiate ale căror proiecţii au menirea de a face cunoscute prestigioasele Premii Goya, conferite de Academia Spaniolă de Film, dincolo de graniţele Spaniei. Această a doua ediţie pe care o prezentăm la Bucureşti îl are ca protagonist pe cel mai recent laureat cu Premiul Goya de Onoare, Antonio Banderas. Selecţia de titluri cuprinde unele dintre cele mai reprezentative filme ale sale din anii ’80, precum şi primul său film în calitate de regizor.

Antonio Banderas, cunoscutul actor spaniol născut la Malaga, a fost laureat al Premiului de Onoare Goya, la ediţia 2015 a Premiilor Goya. Academia Spaniolă de Film a luat această decizie ţinând cont de “impactanta sa carieră desfăşurată pe ambele ţărmuri ale Atlanticului, în care şi-a demonstrat atât calităţile de interpret, cât şi pe cele de regizor şi producător implicat în sprijinirea şi promovarea valorilor naţionale”. José Antonio Domínguez Bandera, cunoscut ca Antonio Banderas, “joacă, regizează, produce, cântă, a fost un deschizător de drumuri la Hollywood, unde este considerat un star, dar continuă să aibă rădăcini puternice aici, în Spania. Cariera sa este una marcată de un profund angajament faţă de vocaţia şi faţă de riscurile profesiei sale.”

Este pentru prima dată în istoria Premiilor Goya când această distincţie se acordă unei persoane atât de tinere, recunoscându-se meritele unuia dintre actorii spanioli cu cea mai mare proiecţie internaţională din ultimile decade.

Vocaţia sa pentru arta dramatică l-a determinat să evolueze atât pe scenele de teatru, cât şi pe platourile de televiziune, încă de foarte tânăr pentru ca, la câţiva ani după aceea, să debuteze pe marile ecrane înfilmul lui Pedro Almodóvar, Laberinto de Pasiones (1982). Alături de regizorul spaniol şi datorită unor filme precum Matador (1986), Mujeres al borde de un ataque de nervios (1988) sau Átame (1990), Banderas a devenit cunoscut publicului larg şi lăudat de cel de specialitate, convertindu-se într-una dintre cele mai promiţătoare figuri ale cinematografiei spaniole a anilor ‘80.

Look-ul său tineresc, dezinvolt şi şarmant, i-a adus adesea roluri de seducător pasional şi enigmatic. Şi totuşi, în această primă etapa a carierei sale a întruchipat personaje dintre cele mai diverse, în registre eterogene cum o indică şi apariţiile sale în filme atât de diferite unele de celelalte, precum Réquiem por un campesino español (regia Francesc Betriu, 1985), Bajarse al moro (regia Fernando Colomo, 1988), La corte de faraón (regia Jose Luis Garcia Sanchez, 1985) sau Una mujer bajo la lluvia (regia Gerardo Vera, 1992).

După o întreagă decadă încununată de succes, consolidarea artistică a lui Banderas aflat acum la vârsta de treizeci de ani drept unul dintre principalii exponenţi ai cinematografiei spaniole, i-a permis actorului să se îndrepte către Hollywood. Şi, de-atunci, cariera lui s-a desfăşurat lucrând pe ambele ţărmuri ale Atlanticului. În Statele Unite debutează ca regizor cu filmul Crazy in Alabama (Locos en Alabama, 1999). Rădăcinele sale spaniole au făcut din Antonio Banderas un excepţional ambasador al oraşului Málaga, aşa cum reiese din puternica amprentă autobigrafică din cel de-al doilea lungmetraj al său ca regizor, El camino de los ingleses (2006).


Selecţia de titluri dedicată lui Antonio Banderas cuprinde filme în care a fost distribuit ca actor între anii 1985 şi 1990, precum şi cel de-al doilea lungmetraj al său ca regizor şi îşi propune să prezinte atât contrastul între etapa sa de început ca actor (şi, în acelaşi timp să dea spectactorilor posibilitatea de a vedea o faţetă a cinematografiei spaniole anilor ’80), cât şi trecerea sa de cealaltă parte a camerei, ca regizor.

La numai trei ani după ce debutase în film, Antonio Banderas face parte dintr-una dintre cele mai bune distribuţii de comedie spaniolă, în filmul La corte de faraón (1985), adaptare cinematografică în cheie satirică a zarzuelei cu acelaşi nume. Apoi, în cu totul alt registru, tot în anii 80, Banderas experimentează trecerea către genul thriller cu roluri în pelicule precum El placer de matar (1985) sau Si te dicen que caí (1989). Perena sa condiţie de seducător, determină ca el să fie distribuit şi în drama Contra el viento(1990).


Anii ’90 înseamnă pentru Antonio Banderas mutarea sa la Hollywood şi punctul de început al activităţii sale între două continente. În această a doua etapă, multi premiatul regizor Fernando Trueba îl alege ca protagonist al producţiei hispanoamericane, Two Much (1995), comedie romantică în cheie clasică, după un scenariu aparţinând fraţilor Fernando şi David Trueba.

Un acelaşi Antonio Banderas, de data aceasta producător şi regizor, porneşte in aventura celui de-al doilea lungmetraj în spatele camerelor, El camino de los ingleses, adaptare a romanului omonim de Antonio Soler, care, de altfel semnează şi scenariul. Ca observator matur, din perspectiva generaţiei anterioare, Banderas face un portret al tinerei generaţii a secolului XXI, ale cărei pulsiuni, diferite ca formă, dar similare ca fond, le experimentase cu mulţi ani înainte alături de Almodóvar, “naşul” său cinematografic.Recent, Antonio Banderas a produs şi interpretat rolul principal în filmul

Autómata (2014), regizat de Gabe Ibáñez şi se îndreaptă către cel de-al treilea lungmetraj ca regizor, intitulat Solo, şi care tratează tema stresului postraumatic al unui soldat lăsat la vatră.


La base de datos está protegida por derechos de autor ©espanito.com 2016
enviar mensaje