Página principal

Introducció


Descargar 163.77 Kb.
Página1/6
Fecha de conversión18.07.2016
Tamaño163.77 Kb.
  1   2   3   4   5   6

Introducció


La guerra del Vietnam va tenir lloc al Vietnam des de 1959 fins a 1975. L'origen del conflicte  va ser la determinació de les guerrilles comunistes (l'anomenat Viet-cong) de Vietnam del Sud, que rebien el suport de Vietnam del Nord, de derrocar el govern sud-vietnamita. L'enfrontament va desembocar en una guerra entre aquests dos estats que ben aviat es va convertir en un conflicte internacional quan els Estats Units i altres 40 estats més van donar suport a Vietnam del Sud, mentre que l'URSS i la República Popular de la Xina van subministrar municions a Vietnam del Nord i al Viet-cong. El conflicte també va afectar Laos, on la guerrilla comunista del Pathet Lao va combatre el govern des del 1965 fins al 1973 i va aconseguir derrocar el règim monàrquic l'any 1975, i també va involucrar Cambotja, el govern de la qual es va rendir el 1973 davant del grup comunista Khmer Roig

Anar a l'inici del document


 

Vietnam (1945-1954) 


La guerra del Vietnam es va desenvolupar com una seqüela de la guerra d'Indoxina (1946-1954) lliurada entre França (la potència colonial hegemònica a la regió abans de l'inici de la II Guerra Mundial) i el grup comunista Viet-minh. El mateix dia de la desfeta francesa a Dien Bien Phu, els delegats de Vietnam del Nord i del Sud es van reunir a Ginebra amb els de França, la Gran Bretanya, l'URSS, els Estats Units, la Xina, Laos i Cambotja, per tal de discutir el futur de tota Indoxina.

Segons els acords de la Conferència de Ginebra, França i el Vietnam del Nord van signar una treva; hom va acordar la divisió temporal del país prenent el paral·lel 17 com a línia de separació: el Vietnam del Nord va quedar sota el règim comunista i el Vietnam del Sud en mans del Govern de Saigon; també es va estipular la celebració d'eleccions el 1956 per reunificar el país.

Ni els Estats Units ni el Vietnam del Sud van acceptar els acords de Ginebra. Una vegada que França es va haver retirat del Vietnam, els Estats Units van decidir ajudar militarment el règim de Saigon i van portar a terme activitats encobertes contra el govern d'Hanoi. El 24 d'octubre de 1954, el president nord-americà Dwight David Eisenhower va oferir ajuda econòmica directa al Vietnam del Sud i al febrer de l'any següent va enviar assessors militars per entrenar les tropes sud-vietnamites. El suport nord-americà al govern de Saigon va continuar fins i tot després que Bao-Dai fos deposat després de la celebració d'un referèndum el 23 d'octubre de 1955 i fos proclamada la República de Vietnam amb Ngo Dinh Diem com a president. Diem va anunciar que el seu govern es negava a celebrar les eleccions per a la reunificació amb l'argument que la població del Nord no seria lliure per a expressar el seu desig i davant de la probabilitat d'un frau electoral.

Anar a l'inici del document


 

Els inicis del nou conflicte


La postura adoptada per Diem va obtenir el suport dels Estats Units. El govern comunista de Hanoi va proclamar, no obstant això, el seu ferm propòsit de reunificar el país sota la seva hegemonia. L'alto el foc pactat a Ginebra va començar a esquerdar-se i cap al gener de 1957 la Comissió Internacional de Control, creada per a l'aplicació dels acords de Ginebra, va denunciar les violacions de l'armistici comeses tant per Vietnam del Nord com per Vietnam del Sud. Al llarg d'aquell any els simpatitzants comunistes que havien emigrat al Nord després de la divisió del país van començar a tornar cap al Sud. Aquests activistes van constituir el Viet-cong (abreviació de Vietnam Congsan, en vietnamita, 'Vietnam roig") i van començar a fer sabotatges contra instal·lacions militars nord-americanes; el 1959 van iniciar els atacs guerrillers contra el govern de Diem.

Els atacs es van intensificar el 1960, any que el Vietnam del Nord va proclamar la intenció d'"alliberar el Vietnam del Sud del jou opressor dels imperialistes nord-americans i dels seus sequaços", la qual cosa va reforçar la creença que el Viet-cong era dirigit des de Hanoi. El 10 de novembre, el govern de Saigon va denunciar que tropes regulars nord-vietnamites prenien part directa a les accions del Viet-cong al Vietnam del Sud. Això no obstant, per tal de demostrar que el moviment guerriller era independent, el Viet-cong va crear el seu propi braç polític, anomenat Front Nacional d'Alliberament (FNL), amb quarter general a Hanoi.Anar a l'inici del document

Turbulència social i política al Vietnam del Sud 


A l'abril de 1961, els Estats Units van signar un tractat d'amistat i de cooperació amb Vietnam del Sud i al desembre el president nord-americà John Fitzgerald Kennedy es va comprometre amb el Vietnam del Sud a ajudar-lo a mantenir la independència, la qual cosa es va plasmar en l'arribada a Saigon de les primeres tropes nord-americanes, encara que hom va declarar que no eren unitats de combat. Un any més tard el contingent nord-americà en territori sud-vietnamita s'elevava a 11.200 soldats.

Mentrestant, el govern dictatorial i procatòlic de Diem era incapaç de derrotar els comunistes i de fer front al creixent malestar existent entre els budistes vietnamites (molts dels quals es van cremar vius en senyal de protesta) i altres grups religiosos. El govern va denunciar la infiltració de comunistes entre els grups budistes. L'1 de novembre de 1963 un cop d'Estat militar va posar fi al règim de Diem. Diem en companyia del seu germà i assessor polític Ngo Dinh Nhu van ser executats.

El govern que va substituir el règim de Diêm va ser un Comitè Provisional dirigit per l'antic conseller militar presidencial Duong Van Minh. Però la inestabilitat política continuava: en els divuit mesos següents a l'enderrocament de Diem, el Vietnam del Sud va tenir deu governs diferents i cap d'ells va ser capaç de fer front a la situació militar del país. Finalment, el 1965 es va formar un Consell Director Nacional presidit pels generals Nguyen Van Thieu i Nguyen Cao Ky que va restaurar l'ordre polític. Dos anys més tard, el 1967, es van celebrar eleccions i Thieu va resultar elegit president de la República del Vietnam del Sud. 

 

  1   2   3   4   5   6


La base de datos está protegida por derechos de autor ©espanito.com 2016
enviar mensaje